Οδός των Ξένων #1 «Λεωφόρος Κατεχάκη»

O Γ. Κατεχάκης, ο “μεγάλος” – μεγάλος όσο και η λεωφόρος που του αφιέρωσαν – ελληνας βενιζελικός στρατηγός του 20ου αιώνα, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά επειδή ήταν πολύ “μεγάλος” το νησί δεν τον χωρούσε … Έτσι, πήρε την βαλίτσα του και ως επικεφαλής μιας συμμορίας δεκάδων αντρών, αδίστακτων μισθοφόρων, ξεκίνησε για την Μακεδονία, για να συναντήσει και να ενωθεί με τις λοιπές ελληνικές συμμορίες και να ηγηθεί του σώματος των Κρητών μισθοφόρων του ελληνικού στρατού – στα κιτάπια της επίσημης ελληνικής ιστορίας θα τους βρείτε ως «εθελοντές» η «έλληνες αντάρτες» – στον αντιΜακεδονικο αγώνα, μιας και η θέση του αρχηγού χήρεψε μετά τον θάνατο του Παύλου Μελά.

Και τί δουλειά είχαν τόσοι κρητικοί (υπολογίζονται σε 3.000) στην μακρινή Μακεδονία? Το πλιάτσικο και την σφαγή των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, στο όνομα της “απελευθέρωσης” της και της ενσωμάτωσης των “νέων χωρών” στον ελληνικό χάρτη.

Ο Κατεχάκης ήταν ο πρωταγωνιστής της πρώτης μαζικής σφαγής ντόπιων απο τα ελληνικά μισθοφορικά στρατεύματα στην Μακεδονία: της σφαγής του Ζέλενιτς (σημερινό Σκληθρο Φλώρινας), στις 13/11/1904, που έμεινε γνωστή ως “ο ματωμένος γάμος”. Την μέρα εκείνη ο παπάς του χωριού πάντρευε την ανιψιά του. Η ελληνική συμμορία κύκλωσε το χωριό, και πλιατσικολογώντας έφτασε στο σπίτι που γινόταν ο γάμος, όπου άρχισε η σφαγή. Οι ίδιοι οι δολοφόνοι γράφουν στην αναφορά τους για 30 εως 47 νεκρούς, χωρικούς Μακεδόνες και Μακεδόνισσες, καλεσμένους στον γάμο.

Γενικός αρχηγός, ταγματάρχης, κατόπιν στρατηγός, ο Κατεχάκης αλώνιζε και σκότωνε απο την Καστοριά, τα Γρεβενά, την Νάουσα, την Φλώρινα και τα Μπίτολα, ως την Ήπειρο, την Θεσσαλονίκη, την Ισταμπούλ και την Θράκη. Ως αρχηγός, δε, της “εθνικής άμυνας” έστελνε οδηγίες στο μικρασιατικό μέτωπο να προσέχουν οι ελληνες αξιωματικοί τους Εβραίους, ρουμανιζοντες, Αρμένιους κτλ στρατιώτες του ελληνικού στρατού…”

Για να τον ανταμείψουν για τις εθνικές του υπηρεσίες, τον έκαναν υπουργό εθνικής άμυνας, μία φορά το 1924 και άλλη μία στην τριετία 1930-1933 όπου και ανέλαβε τις πρώτες πολεμικές προετοιμασίες για τον επερχόμενο β’ παγκόσμιο πόλεμο. Μαζί με τον Γ. Φεσσόπουλο, ο Γ. Κατεχάκης είναι συνιδρυτής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών και ανήκει στους πρωτεργάτες του οργανωμένου αντικομουνισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *