ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ! (γιατί πηγαίνουμε ακόμα στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ;)

Πολλοί μας το ρωτήσανε και φέτος. Γιατί πάμε ακόμα στα ελεγχόμενα από τη θεσμική αριστερά φεστιβάλ του ελεγχόμενου αντι-ρατσισμού; Πράγματι δεν είναι δύσκολο να διακρίνεις τι ‘προβληματικό’ έχει το ετήσιο αντι-ρατσιστικό φεστιβάλ, από τα πανό που μας λένε ότι τον ρατσισμό τον γεννάνε τα … μνημόνια, μέχρι την εξωτική κατηγοριοποίηση των διάφορων μεταναστών της Αθήνας μέσα από τις κουζίνες τους. Ωστόσο, έχουμε τη γνώμη πως πρέπει να υπάρχει ένα πάγκος antifa αν μη τι άλλο στο μόνο αντιρατσιστικό φεστιβάλ της πόλης έστω και για τους λίγους που πράγματι ψάχνουν αντιφασιστικό λόγο σε τέτοια κακόφημα μέρη για μια σειρά από αιτίες. Εξάλλου, βρεθήκαμε και φέτος στην ελληνική αυτή φιέστα με σκοπό τη διάδοση του ανθελληνικού δηλητηρίου κυρίως σε άτομα νεαρότερης ηλικίας καθότι το εν λόγω «αντι»-ρατστικό δρώμενο αποτελεί για πολλά υποκείμενα την πρώτη επαφή με τον -υπό στενή έννοια- πολιτικό λόγο. Αφού στήσαμε το τραπεζάκι με τα έντυπα και είχαμε κάποιες ελπιδοφόρες συνδιαλλαγές, δεν αργήσαμε να δεχτούμε σχόλια για την αφίσα του Antifa Negative ενάντια στον αντιτσιγγανισμό που κοσμούσε το μπροστά μέρος του τραπεζιού. Τα παρακάτω αποτελούν μία ανακατασκευή του διαλόγου που ακολούθησε ανάμεσα σε μια ελληνίδα εκπαιδευτικό που επισκέφτηκε τον πάγκο των εντύπων μας, ένα μέλος του 0151 και έναν στενό του φίλο. Και είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο θα πάψετε να αναρωτιέστε γιατί πάμε στο αντιρατσιστικό και, επιπλέον, θα μας ευγνωμονείτε γιατί πως αλλιώς θα γελούσατε αν δεν πηγαίναμε εμείς στο ‘πεδίο’ για να ζήσουμε από κοντά την ελληνική εμπειρία και να σας τη μεταφέρουμε, ε; Ας σημειωθεί ότι ο διάλογος διεξάγεται στις 7 Ιουλίου, μόλις έναν μήνα μετά το πογκρόμ φασιστών και έπειτα μπάτσων στο Μενίδι.


Εκπαιδευτικός: Τι είναι το «μπαλαμέ» που λέει η αφίσα;

R: Είναι αυτοί που δεν είναι ρομά. Αυτό που λένε οι εβραίοι για τους μη εβραίους, το αντίστοιχο για τους ρομά.

Ε: Α, όπως θα λέγαμε οι έλληνες ή θα έλεγαν οι γερμανοί… οι «ξένοι».

R: Ε, όχι ακριβώς.

Ε: Ναι, αλλά έτσι δεν δημιουργούνται διακρίσεις; Δεν τρέφεται το μίσος;

R: Δε θα το έλεγα. Ενέχει μια στρατηγική άμυνας και αφετέρου υπάρχει μία ασυμμετρία. Οι ελληνοχριαστιανοί έχουν στρατό και αστυνομία από πίσω τους.

Ε: Μη το λές ότι δεν έχουν. Και οι ρομά έχουν στρατό.

R: Δε νομίζω.

Ε: Εγώ πάντως που είμαι εκπαιδευτικός στο Μενίδι το έχω βιώσει αυτό. Είχα βιώσει επιθετικότητα από ρομά μαθητές που με θεωρούσαν «ξένη».

R: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι παραγνωρίζετε μία ασυμμετρία που υπάρχει. Υφίσταται θεσμικός ρατσισμός εξάλλου και δεν είναι παράλογη μία αμυντική στάση.

Ε: Προσέχτε γιατί θα γίνετε όπως οι Εβραίοι, που κάποτε ήταν καταπιεσμένοι και τώρα έχουν τη θέση που έχουν. Εδώ καταλάβαμε ότι στα μάτια της είχαμε ήδη καταταχθεί ως ρομά. Προφανώς αδιανόητο για αυτήν μπαλαμοί να σταθούν ακόμα και πίσω από μία αφίσα που στηρίζει τους ρομά)

T: Κατρχήν δεν είμαστε ρομά, είμαστε αλληλέγγυοι στους ρομά. Κι εμείς μπαλαμέ είμαστε.

R: Γιατί σε τι θέση είναι τώρα οι Εβραίοι;

Ε: Έχουν το κράτος που τους έδωσαν οι Αμερικάνοι.

R: Αρχικά αν μπορούμε να πούμε ότι τους το έδωσε κάποιος το κράτος, το έδωσε ο Στάλιν.

E: Καλά γνώμη σας. Παραμένει ότι εγκληματούν ενάντια στους παλαιστίνιους.

T: Αφενός είναι ζήτημα της ιστορίας…

E: Καλά, γεια σας